Hoppa till innehåll

Prövningsanmälan Välj ämnesområde

Du är på steg 1 av 3
Du kan ansöka om prövning på max två kurser. 
Läs igenom all information noga innan du anmäler dig. 

Information

Betalning

Varje prövning/kurs kostar 500 kronor. Kvitto på inbetalningen ska du bifoga din prövningsanmälan samt bifoga tidigare betyg.

För att vi ska kunna behandla din anmälan måste du ladda upp kvitto på inbetalningen i samband med din prövningsanmälan.


Du betalar via din bank till:
Bankgiro 619-0342
OCR/Meddelande: skriv den sökandes personnummer, namn och kurskod samt referens: 55751-662-36303 obj 811

Exempel: 7901011234 ENGENG06 Lena Andersson ref:55751-662-36303 obj 811

Anmälningstider för prövning

Hösten vecka 43-45
Ansökan öppnar 3 juni och stänger 4 september
 

Ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att tas hänsyn till utan avslås.
OBS! Din prövningsanmälan ska vara komplett med kvitto och betyg annars kan vi inte behandla din anmälan.

Vad är en prövning

Om du behöver läsa upp ett tidigare betyg eller inte har läst kursen kan du göra en prövning. Du läser då in kursen på egen hand och genomgår därefter en prövning och får ett betyg. 

De flesta prövningar består av flera delar, till exempel skriftliga, muntliga eller praktiska prov. Tänk på att inläsning inför en prövning är lika omfattande som gymnasiekursen, då det är samma kurs med samma kurskod, poängvärde samt mål och betygskriterier. 

Vissa kurser innehåller nationella prov, det provet sker alltid på plats på Campus. Vissa kurser kan även ha slutprov som sker på plats på Campus eller hos utbildningsanordnare. Andra kurser sker helt på distans.

Du som är inskriven på gymnasieskolan kan inte genomföra prövning. Du måste avsluta din gymnasieutbildning innan du kan genomföra prövningen.

Du som har studiebevis från gymnasieskolan och vill pröva en kurs för att erhålla gymnasieexamen måste kontakta studie- och yrkesvägledningen för att få ärendet handlagt. 

Prövningar berättigar inte till studiestöd från CSN.

Hur många prövningar får jag göra per prövningsperiod?

Du kan ansöka om prövning på max två kurser under samma prövningsperiod. Om du söker prövning i flera kurser än en måste du vara beredd på att proven kan ske samma vecka eller väldigt nära varandra.

Återbetalning

Avgiften betalas inte tillbaka om du väljer att avbryta eller inte kommer till prövningen. Om Komvux inte kan erbjuda prövningen du betalat för så betalas summan tillbaka. En rektor måste godkänna återbetalning av prövning.

Vad händer när jag har anmält mig?

När du skickat in din prövningsanmälan får du ett bekräftelsemejl om att du gjort en anmälan. Den som utses att genomföra prövningen kommer att meddela dig (oftast via e-post) om tid, plats och hur det kommer att gå till. Observera att vissa prövningar kan komma att genomföras på distans via dator. Beroende på vilken kurs det är så kan en prövning se lite olika ut men prövningen kommer att göras någon gång under prövningsperioden, så du behöver vara tillgänglig under den perioden. 

Vissa kurser innehåller nationella prov, det provet sker alltid på plats på Campus. Vissa kurser kan även ha slutprov som sker på plats på Campus eller hos utbildningsanordnare. Andra kurser sker helt på distans.